Tej: zsír, szénhidrát, fehérje, nukleinsav, vitaminok, baktériumok
1. Előbél
a) Szájüreg
· Nyelv – ízlelőbimbók – hegye: édes, oldalt–hátul: savanyú
· Nyál (ph7)
Þ szénhidrát (pl.: keményítő) emésztése – amiláz enzimmel oligoszahariddá
Þ lizozim – antibakteriális hatás
b) Torok
Þ nyelvcsap
c) Garat
· Nyelés
Þ A ej megérinti a nyelvcsapot
Þ Lágy szájpad fölemelkedik, elzárja az orrüreget
Þ Gégefedő porc lesüllyed
Þ Gravitáció –falat an yelőcsőbe
· Nyelőcső határán – gégegarat
d) Nyelőcső – 25 cm
· Mozgás – gravitáció, izom (harántcsíkolt – harántcsíkolt+sima – sima) – perisztaltikus mozgás
e) Gyomor
· Rekeszizom alatt bal oldali tágulat
· Gyomorszájon be
· Gyomorkapun ki
· Gyomor falában enzimek – pepszin (csak savas közegben emészt – sósav – ph1-2) – fehérjék emésztése – oligopeptidekké
2. Középbél
a) Hasnyál
· Hasnyálmirigy termeli a patkóbél kanyarulatában
· Hasnyálamiláz: oligoszaharid – diszaharid (keményítő diszaharidja – maltóz)
· Tripszin: oligopeptid – dipeptid
· Lipáz: lipid - glicerid, zsírsav
· Nukleáz: nukleinsavak – nukleotidok
b) Vékonybélnedv
· Vékonybél falában
· Maltáz: diszaharid - monoszaharid
· Erepszin: dipeptid – aminosav
· Lipáz: lipid - glicerid, zsírsav
· Nukleáz: nukleinsavak – nukleotidok
Þ Végső emésztési termékek
c) Epe – máj termeli
· Máj - Legnagyobb mirigy
· Lipidek emésztését segíti
· Epevezeték a patkóbélbe torkollik
· Májkapuvénáa jut a belekből a tápanyagdús vér – ahonnan a mávéna viszi a szívbe
· Glükóz itt raktározódik glikogén formájában
· Lipid előállítódik
· Aminosavak lebontódnak fehérjékből – bomlástermék: karbamid
· Nukleotidok lebontódnak – húgysavvá – vizelettel távozik
· Vérfehérje keletkezik
· Vitaminok átalakulnak
d) Felszívódás
· Bélbolyhokon, mikrobolyhokon keresztül
Þ Víz – passzívan a vérbe
Þ Glükóz – aktívan vérbe
Þ Aminosavak – aktívan vérbe
Þ Nukleotidok – aktívan vérbe
Þ Glicerin/zsírsav – aktívan nyirokba
bélboholy
artéria – véna
nyirokér
3. Utóbél
a) Vakbél
b) Vastagbél (remesebél)
· Víz felszívása bélbolyhokon, mikrobolyhokon
c) Végbél
|